Příprava
Nejdříve si seženeme plechový nebo železný sud. Zvolíme místo, kde může hořet oheň a kouř nebude obtěžovat okolí. Použitý sud má cca 200l.
Sud
Sud obrátíme a do dna uděláme díry. Nejvíc se nám osvědčil krumpáč.
Díry v sudu
Díry musí být dostatečně veliké, aby oheň mohl zapálit i dřevo v sudu.
Náplň
Na dno jsme dali trochu březové kůry a drobných suchých větviček. Na to jsme vyskládali polínka.
Dřevo
Sud jsme naplnili naštípaným dřívím, může být tvrdé i měkké. Z měkkého (smrk, borovice) je prý dřevěné uhlí kvalitnější.
Zapálení ohně
Sud jsme podložili ze tří stran cihlami a pod sudem jsme rozdělali oheň. Pod sudem je potřeba topit tak dlouho, dokud nechytne dřevo v sudu.
Dým
Ze sudu se valí hustý dým. Je třeba stále topit pod sudem, dokud nezačne všechno dřevo hořet.
Plameny
Nechte dřevo pořádně rozhořet, zakryjete-li sud příliš brzy – vyhasne vám.
Dřevo krásně hoří
Celý sud se rozehřívá – buďte opatrní.
Nespěcháme
Dřevo musí hořet opravdu hodně.
Je čas sud zakrýt
Sud zakryjte připraveným víkem nebo železnou deskou, co máte k dispozici.
Dřevoplyn
Víko zatížíme, dřevoplyn má sílu. Počkáme až dřevoplyn vyhoří.
Usazení sudu
Když přestanou zespodu šlehat plameny, odstraníme cihly a sud usadíme na zem. Můžeme i zahrnout pískem nebo hlínou.
Probíhá pyrolýza
A jen čekáme až pyrolýza změní dřevo na dřevěné uhlí. (Pyrolýza je termický rozklad organických materiálů bez přístupu kyslíku. Její podstatou je ohřev materiálu nad mez termické stability organických sloučenin, což vede k jejich štěpení až na stálé nízkomolekulární produkty a tuhý zbytek. viz http://www.udrzitelnost.cz/soubory/pyrolyza.pdf)
Jsme u konce
My jsme počkali několik dní a pak teprve jsme již studený sud vysypali. Pokud nechcete čekat tak dlouho, počkejte alespoň až sud vychladne, ale je nutné prolít obsah vodou. Uvnitř sudu bývají žhavá ohniska.
Dřevěné uhlí
Obsah sudu se zmenšil asi o třetinu. Uhlí je ale kvalitní, vhodné pro grilování i kování.